ייזום והפעלת תוכניות חינוכיות, שיקומיות וטיפוליות ייחודיות עומד בבסיס פעילותה של עמותת "ילדים בסיכוי" המסייעת לילדי הפנימיות ולבוגריהן לצאת ממעגל החיים הקשה אליו הם נקלעו, לחזק את ביטחונם ועצמאותם ולפעול למען עתידם כבוגרים עצמאיים התורמים לחברה
מאת: ענת יפה | 21.06.21 the Marker
שנת הקורונה שהסתיימה במבצע "שומר החומות", הייתה שנה קשה לכולנו, אך עבור ילדים וצעירים ללא משפחה תומכת, המשבר היה גדול במיוחד. עמותת "ילדים בסיכוי", הפועלת עבורם כבר 35 שנה, יוזמת בימים אלה מבצע התרמה נרחב וקוראת לציבור לפתוח את הלב ולתרום למען ילדים וצעירים שלא שפר עליהם גורלם.
על העמותה
עמותת "ילדים בסיכוי" מומחית בתחומה בישראל ותוכניותיה המקצועיות פותחו בעקבות מחקרים ארוכים. תוכניות העמותה פוגשות את הילדים והצעירים בסיכון לאורך חייהם, החל מראשית דרכם בפנימיות הרווחה, שמספקות את צרכיהם הבסיסיים, ועד ליציאתם לחיים עצמאיים.
העמותה פועלת במספר מישורים עיקריים, כשהראשון שבהם הוא ייזום והפעלת תוכניות חינוכיות, שיקומיות וטיפוליות ייחודיות בכל 110 פנימיות הרווחה ברחבי הארץ, בשותפות עם משרד העבודה והרווחה על פי מדיניות ומודל ההפעלה של האגף החוץ ביתי במשרד הרווחה – תוכנית "משפחות מלוות" הפועלת עבור ילדים נעדרי עורף משפחתי הנאלצים להישאר בפנימיות גם כשחבריהם חוזרים לביתם בשבתות ובחגים, הזקוקים למשפחות שייכנסו לעולמם הפגיע ויעניקו להם ביטחון, אהבה וחוויית משפחה. תוכנית נוספת עוסקת בצמצום פערים חינוכיים, אותה מובילה "המרכזייה החינוכית", שבמסגרתה מודרכים צוותי החינוך של הפנימיות, וניתנים להם כלים מקצועיים המסייעים בהעברת תכנים במגוון תחומי החיים, שבמשפחה נורמטיבית מועברים לילדים על ידי הוריהם. עוד עוסקת העמותה בסוגיית הקשר עם המשפחה. לעיתים, נסיבות החיים, כמו עוני, חוסר במשאבים חברתיים ועוד, הובילו להוצאה של הילדים מהבית, ולכן פועלת תוכנית "הורים שותפים" מתוך האמונה כי למשפחה מקום משמעותי בחיי הילד, ובאמצעות שותפות נכונה בין כלל הגורמים הטיפוליים בפנימייה ובקהילה למשפחה, ניתן להיטיב עם הילד.
המישור האחרון בו פועלת העמותה עוסק בצעירים נעדרי עורף משפחתי. "תוכנית הבוגרים" של העמותה, כוללת מערך ארצי המיועד לבוגרי פנימיות ומשפחות אומנה ללא גב או תמיכה משפחתית בגילאי 18-26. התוכנית מלווה מאות צעירים מידי שנה ומספקת להם דיור וליווי, כך שירגישו עטופים ופחות בודדים בכל תחומי החיים החל משירות צבאי או לאומי, ניהול כלכלי, תעסוקה והשכלה, טיפול רגשי ועוד.
משבר ומגפה
בשנת 2020 החל העולם להתמודד עם משבר שלא נראה כמותו שנגרם עקב מגפת הקורונה, שיצר כאוס מתמשך, במיוחד עבור אלה שמלכתחילה התמודדו עם קשיים רבים ונאבקו גם במצב של שגרה לפרוץ את תקרת הזכוכית.
אחת הקבוצות שנפגעו מהקורונה יותר מכל היא אוכלוסיית הבוגרים בסיכון. צעירים הנמצאים בתחילת הדרך, באקדמיה או בתעסוקה, שמצאו עצמם ניצבים בפני מציאות שהשתנתה מן הקצה אל הקצה, ללא משפחה תומכת שיכלה לסייע בצליחת המשבר. רבים פוטרו מעבודתם ולא היו זכאים לדמי אבטלה, דבר שהוביל לקושי בתשלומי שכ"ד, חשבונות ואף רכישת תרופות, אחוז ניכר חשו מצוקה נפשית, חרדות, דיכאון, ואחרים היו על סף פליטה לרחוב.