תרמו לנו

Project Description

מדי שנה, בהגיעם לגיל 18 או עם סיום כיתה י"ב, המאוחר מבין השניים, מסיימים מאות בני נוער את שהותם בפנימיות, בכפרי הנוער ובמשפחות אומנה. מתוכם, כ-450 צעירים לערך הם נעדרי עוגן משפחתי (נע"ם) שלהם אין בית לחזור אליו והם נדרשים לעמוד ברשות עצמם.

אותם צעירים אשר מתחילים לצעוד את צעדיהם הראשונים לעבר חיים בוגרים ועצמאיים עלולים למצוא את דרכם קשה ולא ברורה. נושאים כמו: שירות צבאי או לאומי, דיור, תעסוקה, השכלה, זוגיות ומשפחה יכולים להיות מורכבים עבור צעירים בכלל, ועבור צעירים נעדרי עוגן משפחתי בפרט. תכנית "צעירים בסיכוי" מספקת לצעירים אלה מעבר קל יותר לחיים עצמאיים ונותנת להם את זמן ההסתגלות, התמיכה הרגשית והכלכלית וההדרכה הדרושים בכדי להיות בוגרים עצמאיים ובלתי תלויים.

תכנית הבוגרים של העמותה מלווה מידי שנה כ500 צעירים בגילאי 18-26, בכל רחבי הארץ ומכל המגזרים.

התכנית כוללת את:

  • "גשר לעצמאות" – התכנית המובילה של תכנית "הבוגרים", מספקת דיור, תמיכה וייעוץ לבוגרי פנימיות או משפחות אומנה נעדרי עוגן משפחתי. עמותת "ילדים בסיכוי" מספקת להם תמיכה והדרכה בכל תחומי חייהם עד הגיעם לגיל 24, כשהם כבר מסוגלים לתפקד כמבוגרים עצמאיים, אחראיים ופרודוקטיביים.
  • תכנית "סיכויים להצלחה" – המסייעת לצעירים המבקשים לממש את הפוטנציאל שלהם להשתלב בתכנית לימודים ולאחר מכן להשתלב בשוק התעסוקה
  • תכנית "מלווי דרך" – שבה מכשירים מתנדבים ללוות צעירים בוגרי דירות החיים בקהילה;
  • תוכנית "אמא קדימה"המלווה אימהות צעירות, מעל גיל 18, שחלקן הגדול הן נפגעות תקיפה המתמודדות עם סוגיות מורכבות דוגמת הריון, לידה והורות בגיל צעיר;
  • פורום מנהיגות – צעירים הפועלים למען ילדים, נערים ובוגרים. במסגרת הפורום מעלים ומיישמים רעיונות, פעילויות ואף משנים את המציאות הקיימת בעזרת הכלים שרכשו.
    בין פועלם – מכירת בגדים, טיולים, ימי גיבוש, ליווי אישי של צעירים, דחיפת חוקים ושיח למען הכלל, הקמת מועצת חניכים, נציבת תלונות הילדים ועוד.

כתבות

אמא אין רק אחת

ילדים שהוצאו מבתים מתעללים ולא מתפקדים ונשלחו לפנימיות, מגלים בגיל 18 שאין להם לאן ללכת. עמותת 'ילדים בסיכוי' מציעה להם בית וגם מלווה צמודה, שהופכת להיות קצת כמו אמא: רצה למיון, מגיעה למסע כומתה קרא עוד >

"היא הדבר הכי קרוב לאמא שאי פעם היה לי"

הדס גולדשטיין, מנכ"לית און לייף, שוחחה עם עדי ומירב, אימהות צעירות שבילו את ילדותן במשפחות אומנה ופנימיות, וכיום נלחמות לספק לילדיהן חיים טובים יותר. עדי: "ראיתי את אמא שלי נאבקת כל חייה ואני רוצה קרא עוד >

לעצב מכל הלב

איריס מושלי, מנכ"לית "בית ונוי", הזמינה 31 אדריכלים ומעצבים לבוא ולהשתתף במיזם התנדבותי ארצי "לעצב מכל הלב", כשהמטרה לעצב, לחדש ולשפר את כל 31 הדירות בפרויקט "גשר לעצמאות"             קרא עוד >

פרסומים ומחקרים

Talia M. Schwarz Tayri and Shimon E. Spiro (2023): The contribution of replicated follow-up studies to improving transitional housing programs for youths aging out of care in Israel. Children and Youth Services Review, in press available online.

Evaluation research on transitional housing programs (THP) for youths aging out of care resulted in recommendations on how to improve the programs to ensure a more effective response to the needs of care leavers. The aim of the present study was to examine whether implementing the recommendations indeed improved the experiences of care leavers during their participation in the THPs, and their outcomes two to three years after discharge from the program.

להורדת המחקר המלא (PDF)

הדס לוטן, ד"ר תהילה רפאלי וד"ר טליה מיטל טיירי-שוורץ (2020): צעירים במצבי סיכון בתקופת הקורונה בישראל: השוואה בין בוגרי פנימיות לצעירים שגדלו
בקהילה. ילדים בסיכוי, INTRAC ישראל.

הדוח העריך את ההשפעות שהיו לגל הראשון של משבר הקורונה ) COVID-19 ( על צעירים במצבי סיכון ככלל ובאופן ממוקד בקרב בוגרי פנימיות בישראל. המחקר כלל איסוף נתונים מ- 525 צעירים, מתוכם למעלה מ- 60% בוגרי פנימיות, בתקופה שבין סוף מרץ לתחילת מאי, במטרה ללמוד כיצד בוגרי פנימיות וצעירים במצבי סיכון התמודדו עם משבר הקורונה מבחינת תעסוקה, הכנסה, תמיכה חברתית, רווחה נפשית וצרכים חיוניים נוספים.

להורדת המחקר המלא (PDF)

טליה מיטל שוורץ-טיירי ושמעון שפירו (2018): תכנית "גשר לעצמאות" – דו"ח הערכה. ילדים בסיכוי.

הדו"ח כולל שלושה פרקים: א. צעירים בדירות של גשר לעצמאות בשנת 2017 – מציאות חיים ועמדות. ב. ממצאי מעקב אחר בוגרי דירות גשר לעצמאות 2017, בהשוואה למעקב משנת 2013. ג. דירות גשר לעצמאות מנקודת מבטן של המלוות. נמצא שיפור במצבם של בוגרי גשר לעצמאות ובהערכתם את התוכנית בעקבות יישום מסקנות והמלצות המעקב הקודם.

להורדת המחקר המלא (PDF)

טליה מיטל שוורץ-טיירי, שמעון שפירו ועדנה גלבוצקי (2018): מה מצפה להם בצידו השני של הגשר? מעקב אחר בוגרי תכנית סיוע לבוגרי פנימיות חסרי עורף משפחתי. בתוך: חגית בוני-נוח, שלי נתן וסיגל בן-רפאל גלנתי: צעירים בישראל – מחקר ועבודת שטח. המכללה האקדמית בית ברל.

הפרק מבוסס על דו"ח ההערכה של תכנית גשר לעצמאות משנת 2014. רמי בנבנישתי (2009): תכניות לבוגרי השמה חוץ-ביתית נעדרי עורף משפחתי. המוסד לביטוח לאומי.

תכנית גשר לעצמאות של עמותת ילדים בסיכוי, ותוכניות מקבילות, נתמכו בתחילת דרכן על ידי הקרן למפעלים מיוחדים של המוסד לביטוח לאומי. דו"ח ההערכה שהוזמן על ידי הקרן מעריך את התוכנית בתחילת דרכה, ומבוסס בעיקר על ראיונות עם משתתפי המחזורים הראשונים בעת שהותם בדירות.

להורדת הפרק המלא (PDF)

Talia M. Schwarts-tayri and Shimon E. Spiro (2017): The other side of the bridge: A follow up study of Israeli young adults who participated in a transitional housing program after graduating from care. Residential Treatment for children and Youth, 34/3-4, 311-324.

מאמר זה, שמבוסס על ממצאי ההערכה של תכנית גשר לעצמאות משנת 2014, הופיע בכתב עת בינלאומי שמוקדש למחקרים על ילדים בפנימיות,. המאמר סוקר מצוקות של בוגרי התוכנית, ומעלה את הצורך בליווי לטווח ארוך.

להורדת המאמר המלא (PDF)

ערן מלקמן (2016): רשתות חברתיות של בוגרי השמה חוץ-ביתית. חיבור לשם קבלת תואר דוקטור, אוניברסיטת בר-אילן.

מחקר זה, שנעשה בהנחית פרופסור רמי בנבנישתי, בחן את התרומה של תמיכה חברתית לתחושת הרווחה של צעירים שבגרו מפנימיות והשתתפו בתוכנית "גשר לעצמאות" של עמותת ילדים בסיכוי. הממצא העיקרי של המחקר הוא חולשת הרשתות החברתיות התומכות ותחושת בדידות של הבוגרים.

להורדת המחקר המלא (PDF)

טליה מיטל שוורץ-טיירי, עדנה גלבוצקי ושמעון שפירו (2014): "גשר לעצמאות" – ממצאי ראיונות מעקב אחר 25 מבוגרי התוכנית. ילדים בסיכוי.

הדו"ח מבוסס על ראיונות עם צעירים וצעירות ששהו בדירות של "גשר לעצמאות" בשנים 2007-2012. המרואיינים הביעו הערכה רבה לתוכנית, ובמיוחד למלוות של הדירות. מקצת הבוגרות התלוננו על קושי במגורים עם שותפות שלא שמרו על כללי ההתנהגות בדירות. רבים מבוגרי התוכנית סבלו ממצוקה בתחומי הכנסה, תעסוקה ודיור. ההמלצה העיקרית של הדו"ח היתה המשך מעקב אחר הבוגרים לאחר סיום שהותם בדירות.

להורדת המחקר המלא (PDF)

רמי בנבנישתי (2009): תכניות לבוגרי השמה חוץ-ביתית נעדרי עורף משפחתי. המוסד לביטוח לאומי.

תכנית גשר לעצמאות של עמותת ילדים בסיכוי, ותוכניות מקבילות, נתמכו בתחילת דרכן על ידי הקרן למפעלים מיוחדים של המוסד לביטוח לאומי. דו"ח ההערכה שהוזמן על ידי הקרן מעריך את התוכנית בתחילת דרכה, ומבוסס בעיקר על ראיונות עם משתתפי המחזורים הראשונים בעת שהותם בדירות.

להורדת המחקר המלא (PDF)

תפריט נגישות