תרמו לנו

Project Description

"משפחה מלווה" היא משפחה שמוכנה ללוות ולארח ברציפות ולאורך זמן, ילד שמתחנך בפנימייה. ילד שמשפחתו אינה יכולה לטפל בו ולדאוג לצרכיו או ילד שהתייתם. האירוח מתקיים בשישי-שבת אחת לשבועיים, בחגים ובחופשות ארוכות.

הילדים עבורם אנו מחפשים משפחות הינם בטווח הגילאים 8-18, בנים ובנות.
"המשפחה המלווה" יכולה להיות משפחה שיש בה זוג הורים או משפחה חד-הורית; משפחה עם ילדים גדולים או קטנים; משפחה חרדית, דתית, מסורתית או חילונית.
הניסיון מראה שמשפחות צעירות שמטופלות בתינוקות ובילדים קטנים (עד גיל 6 בד"כ) מתקשות להכיל את הקשר לאורך זמן.

"המשפחה המלווה" מאפשרת לילד לחוות משפחתיות, חום ואהבה. תא משפחתי שמעודד ומחזק את הילד ומממש עבורו את חווית המשפחה שכל כך חסרה לו.
ילד שיוצא בקביעות למשפחה מלווה חווה חוויות אישיות ומשפחתיות משמעותיות ולעיתים חדשות ומפנים את דרכי התנהלותה הנורמטיביים והמיטיבים.

התכנית "משפחות מלוות" משותפת למשרד העבודה והרווחה ועמותת "ילדים בסיכוי" ופועלת על פי מדיניות ומודל ההפעלה של האגף החוץ ביתי במשרד הרווחה.

רוצים להיות משפחה מלווה?

מוזמנים להצטרף לערב חשיפה הקרוב, תאריך וקישור לזום יישלחו בסמוך למועד.

להרשמה מלאו את הפרטים:

במידה ויש לכם שאלות נוספות מוזמנים לפנות אל ענבל- inbal@yeladim.org.il

הקריטריונים הנדרשים לשמש כמשפחה מלווה:

מאפיינים משפחתיים:

  • דמות הורה משמעותי
  • ניסיון בגידול ילדים
  • יציבות במקום המגורים ובתעסוקה
  • רצון ונכונות של כל בני המשפחה לקחת חלק בתהליך (ילדי המשפחה המלווה מהווים גורם חשוב להצלחתו של האירוח וליכולתו של הילד המתארח להשתלב במשפחה ובסביבה הקרובה)
  • מקום פיזי… מיטה פנויה, מקום במכונית.
  • נדרשת הבנה שילד/ה נוסף יצטרף ויהיה חלק מהאירועים המשפחתיים וכד'.


כישורים:

פניות רגשית ויכולת של בני המשפחה להכיל קשר ולהתמיד בו, מסוגלות הורית להציב גבולות בצד גמישות ופתיחות, יכולת נתינה, יכולת התמודדות עם מורכבות רגשית, יכולת לשיתוף פעולה עם כלל הגורמים המטפלים בילד/ה.

האם הקשר תמיד מצליח?

יחסי הגומלין המתפתחים בין הילד למשפחה המלווה ובין המשפחה המלווה לילד אינם שונים מכל יחסים בין אנשים. לכן, לצד קשרים שיצליחו להתפתח לקשר משמעותי יהיו גם מקרים שלא יצליחו. לפעמים הילד חוזר בו מהרצון להיות בקשר עם המשפחה המלווה, כי הוא מרגיש שהוא בוגד במשפחתו הביולוגית. לעיתים, המשפחה המלווה בוחרת, מסיבותיה היא, שלא להמשיך בליווי. ולפעמים המשפחה הביולוגית מתנגדת להמשך הסידור.
אבל, ב"ילדים בסיכוי", מאמינים שלכל ילד מגיעה משפחה, ואנחנו פועלים ללא לאות בשיתוף צוות הפנימייה כדי למצוא את המשפחה המתאימה לילד/ה.

האם הילד נמצא בקשר עם משפחתו הביולוגית?

מקרב הילדים להם אנחנו מחפשים משפחה מלווה ישנם שנמצאים בקשר טלפוני או שנפגשים עם אחד מהוריהם או מבני משפחתם הקרובה (סבא/סבתא דוד/דודה) וישנם ילדים ללא משפחה כלל שאין להם עם מי להיות בקשר.
המשפחה המלווה אינה נמצאת בקשר עם המשפחה הביולוגית אולם היא מקבלת מידע ראשוני (תוך חתימה על סודיות) על המשפחה הביולוגית.
ילד שיש לו משפחה ביולוגית אינו יכול לצאת למשפחה מלווה ללא ידיעתה ואישורה של המשפחה הביולוגית.

מה תורמת ההתנדבות למשפחה המלווה?

הלכידות המשפחתית גדלה, הילדים נחשפים לעולמות שלא הכירו. ההתנדבות מסייעת למשפחה ליישם ערכים של נתינה, עזרה, ראיית האחר ועוד.
זוהי חוויה משפחתית מאתגרת ומלאת סיפוק לכל אחד מבני המשפחה ולמשפחה כולה יחד.

חשוב ביותר!

לכל אורך תהליך ההכרות הבדיקה והליווי, מלווה המשפחה על ידי איש מקצוע שמכיר את הילד. המשפחה אינה לבד, יש לה למי לפנות בכל התייעצות ושאלה.
במידה ומסיבה כלשהי נראה שהליווי לא מתאים למשפחה, רצוי להגיד "לא" כבר בתחילת התהליך, ולא לאחר שהתחיל, על מנת לא לייצר לילד/ה חוויה נוספת של דחייה וכישלון.
לבחינת אפשרות לשמש כמשפחה מלווה, יש לבדוק אם אין הרשעה או עבר פלילי לאחד מבני המשפחה. משפחה מלווה מבוטחת על ידי הפנימייה.

איך מצטרפים למאגר המשפחות המלוות?

  • משפחות המעוניינות לשמש כמשפחות מלוות, מוזמנות לפנות אלינו באמצעות מילוי שאלון אינטרנטי זאת על מנת לבדוק האם המשפחה עומדת בקריטריונים הבסיסיים. משפחות אלו יוזמנו למפגש ויוכנסו למאגר המשפחות המלוות.
  • פנימייה הזקוקה למשפחה מלווה לחניכ/ה תכנס למאגר למציאת משפחה שעשויה להתאים לילד/ה עפ"י פרמטרים שונים (גיל, מרחק גאוגרפי וכו'), אז ייווצר קשר בין הפנימייה למשפחה ויתחיל תהליך ההיכרות ובדיקת ההתאמה לילד/ה ספציפיים.
  • הפנייה למשפחה עשויה לקחת זמן זאת בהתאם לצרכי חניכי הפנימיות הזקוקים למשפחות מלוות.
  • אנו, ב"ילדים בסיכוי" נשמור על קשר עם המשפחות במאגר באופן פרטני, אזורי וארצי ונהייה כתובת עבורן לאורך התהליך.

אנא התאזרו בסבלנות כי "כל ילד צריך מבוגר אחד שיאמין בו" (הרב שלמה קרליבך)

השותפים והתורמים לתכנית:

ג'וינט ישראל אשלים, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים – שירות ילד ונוער, עמותת "כחוט השני"

כתבות

"יש ילדים שנשארים בפנימייה 365 ימים בשנה. עבורם החופש הגדול הוא לא תקופה כיפית"

ענבל שילוח, עובדת סוציאלית בעמותת "ילדים בסיכוי", קוראת למשפחות ישראליות לפתוח את ביתן בחופש הגדול, לטובת ילדי פנימיות חסרי עורף משפחתי. 18.06.23 | דינה חלוץ | YNET לינק לכתבה באתר YNET:  https://www.ynet.co.il/laisha/article/ryuzmd00v2 קרא עוד >

"היא לא האמינה שאנחנו המשפחה שלה"

שרית ואהרוני צחור נחשפו לתכנית של משפחות שמארחות ילדי פנימיות בסופי שבוע והחליטו להצטרף. אחרי שהגיעה אליהם נערה בת 14 הם הבינו עד כמה היחסים מורכבים. "רק אחרי שהיא סיימה את הלימודים והבהרנו לה קרא עוד >

פרסומים ומחקרים

טליה מיטל שוורץ-טיירי ושמעון שפירו (2020): משפחות מלוות – דו"ח הערכה. ילדים בסיכוי.

משפחות מלוות הן משפחות שמתנדבות לארח בסופי שבוע ובחופשים ילדים שאינם יכולים לשהות בבית הוריהם. דו"ח זה מבוסס על ראיונות עם הורים של משפחות מלוות, ועם צעירים וצעירות שהיו בקשר עם משפחות מלוות בעת שהותם בפנימייה. הממצאים מצביעים על אתגרים רבים בתחילת הקשר, והתפתחות קשרים חמים ויציבים בהמשך. ההמלצה העיקרית היא שיפור התמיכה במשפחות מצד הפנימיות ושירותי הרווחה.

להורדת המחקר המלא (PDF)

הדר בנימין ועינב סינואני-אהרונוב (2019): ילדי נע"מ ומשפחות מלוות – דו"ח נתונים. ילדים בסיכוי.

ב-34 פנימיות, ממגזרים שונים, נאספו נתונים על שיעור הילדים נעדרי העורף המשפחתי בקרב ילדי הפנימיה, על מידת ההיעזרות במשפחות מלוות, ועל עמדות של צוותי הפנימיות בנושאים אלה. נמצאו קשרים בין עמדות והתנהלות, וכן הבדלים בין מגזרים ובין סוגי פנימיות. הממצאים שמשו בסיס לפיתוח תכניות לילדי נע"מ.

להורדת המחקר המלא (PDF)

מוריה לוי ואחרים (2016):  משפחות מלוות לילדים חסרי עורף משפחתי בפנימיות – מודל עבודה, אתגרים והמלצות.  משרד הרווחה, ג'וינט ישראל וילדים בסיכוי.

החוברת היא פרי עבודת וועדת היגוי שחברים בה נציגי הארגונים השותפים לתוכנית. החוברת מציגה את שלבי העבודה עם משפחות מלוות, את תפקידי הצוות המקצועי, ואת דרכי ההתמודדות עם אתגרים ובעיות בקשר בין המשפחה והילד.

להורדת המחקר המלא (PDF)

תפריט נגישות